Au trecut 18 ani de la unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în ultima jumătate de secol în România. Pe 24 mai 2004, un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu, a explodat la Mihăileşti, judeţul Buzău. Evenimentul s-a sfârșit tragic cu 18 morţi: şapte pompieri, trei localnici şi doi jurnalişti ai postului Antena 1 şi 13 răniţi grav. La 18 ani după, tragedia de la Mihăilești rămâne o rană mereu deschisă în sufletul celor care au pierdut în acel loc, supranumit ulterior locul blestemat, cele mai dragi persoane.
Momentul este marcat în fiecare an printr-o slujbă de pomenire la monumentul ridicat în locul craterului de peste şapte metri adâncime produs de explozie. Unitatea de pompieri din Buzău a pierdut pe 24 mai 2004 şapte militari.
După un an de la tragedie, în memoria lor a fost ridicat un monument din marmură chiar pe locul unde explozia a produs craterul uriaş. Supravieţuitorii exploziei revin an de an, copleşiţi de emoţia momentului, la locul unde viața lor avea să se schimbe pentru totdeauna, dar și pentru a aprinde lumânări în memoria colegilor pentru care totul s-a terminat în dimineaţa zilei de 24 mai 2004.
Sursă foto: Antena3
A apucat să înregistreze imagini până la ultima secundă înainte deflagraţiei, cadre în care se disting două focare de incendiu, camionul răsturnat, azotatul scurs pe pământ. Înregistrărille şi camera video au fost recuperate ulterior de reporterii Antena 1, nu de procurori, de la localnicii din Mihăileşti. Oamenii le găsiseră pe câmp.
Cei trei reprezentanți ai firmelor care au asigurat transportul și livrarea azotatului de amoniu, Ionel Ionuț Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Gună, patronul Mihtrans SRL și Ion Gherghe, fost director al combinatului Doljchim din Craiova, au fost găsiți vinovați., după ce inițial fuseseră achitați. În 2008, ei au fost condamnați la câte patru ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri pentru victimele și .